2020. április 11., szombat

Dzsinnek földjén (Népmesék nyomában a világ körül 163. - Jemen)

Ismét szombat, ismét Népmesék nyomában a világ körülAki kíváncsi a kezdetekre, itt találja a bemutatkozó bejegyzést; a postokat követhetitek a NNyaVK Facebook oldalán is. A korábbi bejegyzések itt olvashatók.


From ​The Land Of Sheba
Yemeni Folk Tales
Carolyn Han

Interlink Books, 2005.

A könyv huszonnégy mesét tartalmaz. A részletes, hosszú bevezetőből képet kapunk az ország földrajzáról és történelméről, szokásokról, viseletről, a Tömjénútról, a mindennapi életről, és a gyűjtés körülményeiről is. A történeteket a szerző maga gyűjtötte, vagy jemeni ismerősei gyűjtötték neki, és maga ültette át őket angol nyelvre is. A mesék erősen irodalmi színezetet öltöttek megfogalmazásukban (egyikük sem "volt egyszerrel" kezdődik, hanem hangulatfestő leírásokkal), de a szerkezetük megmaradt. A könyv végén szószedet is található.

Fénypontok

Sana'a
A mecsetet látogató macskák meséjében egy sejk egy talált gyereket próbált felnevelni, és ebben a tanításait hallgató macska segítette, akiről kiderült, hogy valójában dzsinn (még azt is megtudtuk, honnan hozta a pénzt). Johar és a zöld madár meséjében ellenben macska látta a dzsinneket igazi valójukban: Mindig annyiszor nyávogott, ahány vendéget várt a gazdája, és egyszer tízet nyávogott, pedig tizenketten voltak. Az utolsó kettő bevallotta, hogy dzsinn.
A felhőtevék meséjében egy egész falu kitartóan bolondnak tettette magát, hogy megvédjék az otthonukat egy szultántól, annak minden mesterkedése ellenére.
Al-Mahdi sejk történetében a főszereplő egy barátjára bízta a vagyonát míg utazni ment, de a barát a visszatérése előtt meghalt, és a vagyonnak nyoma veszett. A sejk erre elzarándokolt a menny és a pokol bejárataihoz (Zamzam kútjához és egy vulkáni kráterhez), és bekiabált a kérdésével. Az utóbbiból érkezett válasz a bűnei miatt sínylődő ismerőstől.
Jót mulattam A hordár bölcsessége című mesén, amelyben egy fickó pénz helyett okos mondásokkal akart fizetni egy hordárnak, aki az alabástrom ablaktábláit szállította. A hordár erre fordított egyet a dolgon, és elejtette az ablaktáblákat, mondván, hogy ő is tud bölcs dolgokat tanítani, pl. "ne próbálj meg átverni valakit, aki a törékeny holmidat cipeli..."
Nagyon bájos volt a Wadi Dahr dzsinnjéről szóló történet, melyben egy fickó egy régi lakótoronyba költözött, amiről kiderült, hogy dzsinn lakik benne. Kölcsönösen ki akarták lakoltatni egymást mindenféle vad módszerekkel (a dzsinn egészen kopogó szellemesen viselkedett), míg végül egy bölcs sejk összebékítette őket, és lakótársak lettek.

Kapcsolatok


Kép innen
Ali, Ali és Ali meséje az "elveszett teve" típusába tartozott. Három éles eszű szultánfi elindult kideríteni, hogy az apjuk melyiküket zárta ki az örökségből (mivel mindhármukat Alinak hívták). Egy hasonlóan okos szultán aztán megtalálta a módját, hogy kiderítse, a három fiú közül melyik pocsék ember. Volt ezen kívül Vitéz szabólegény is (Bátor Szulejmán), valamint Hamupipőke-változat Hennalevél néven, ahol sokkal több értelme volt a cipőpróbálásnak, mivel a szultánfia nem nézhette meg a lányok arcát.

Hova tovább?
Ománba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése