2021. február 27., szombat

MythOff Bezárva: Mítoszok Csatája az online térben

 A Mítoszok Csatája sorozatnak a karantén sem szabhat határt! Ideiglenes jelleggel átköltöztünk az online térbe. És ha már élő helyett zoomon zajlott az előadás, akkor stílszerűen ez is adta az est közös témáját. MythOff Bezárva: Mítoszok a négy fal között. Nagyjából negyvenen csatlakoztak hozzánk, ami nagyon klassz kis közönséget alkotott, és emlékeztetett mindenkit, hogy nem vagyunk teljesen egyedül.

Így zajlott az esemény:

1. kör: Női kínok

Kezdetnek rögtön két klasszikus történet csapott össze, két remek mesemondó előadásában női sorsokról, várakozásról, és szenvedésről. Hajós Erika Szent Ágota mártíromságáról mesélt nekünk, Stenszky Cecília pedig a Kalevalából emelte ki Ilmatar hosszú várandósságának történetét.

A szavazókérdés: A két történet közül melyikből készítenétek szívesebben dokumentumfilmet?

A győztes: Szent Ágota legendája

2. kör: Istenek szorítóban

Ebben a körben rendhagyó módon nem kettő, hanem három mítosz csapott össze (mert épp páratlanul voltunk). Mindhárom olyan istenekről szólt, akik szorult helyzetbe kerültek. Varga-Fogarasi Szilvia azt a nagyon szórakoztató görög mítoszt mesélte, amelyben Árészt egy hordóba zárják. Dala Dániel Fenrir megkötözésének történetét hozta el az északi mitológiából. Nagy Enikő szintén északi mítosszal készült: Thor menyasszonyságának örök klasszikus sztorijával.

A szavazókérdés: Ha Tyr, Árész, és egy elkalapált óriás egyszerre szorulnának elsősegélyre, melyiküket látnád el először (hogy a családtagjaikat ne haragítsd magadra)?

A győztes: Tyr

3. kör: Bajkeverők bezárva

Az előadás utolsó körére olyan mítoszok maradtak, amelyekben tricksterek kerültek szorult helyzetbe. Gregus László a Majomkirályról mesélt, aki feldúlta a mennyek országát, és ezért Buddha ötszáz évre egy hegy alá zárta. Részemről egy indiai történettel készültem, amelyben Bidathát, a Sors mókás kedvű istenségét, egy szegény brahman véletlenül lenyelte, és a gyomrában tartotta túszként.

A szavazókérdés: Melyik sztoriból lehetne jobb bulvár szalagcímet kreálni?

A győztes: "Lenyeltek egy istenséget!"

A voksolás ezúttal meglehetősen egyszerűen zajlott a Zoom szavazó funkciójának köszönhetően, a díjak pedig alkalmazkodtak a témához: eredeti, dizájnos MythOff maszkot készítettünk az alkalomra, és egyet ki is sorsoltunk a közönség tagjai között. Az új MythOff logó Sziács Viola munkája.

Reméljük, hamarosan ismét élőben találkozhatunk. De a mítoszok addig sem pihennek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése