2011. november 2., szerda

Gyorstalpaló a kontratánchoz

Kedves fiúk! (Férfiak, és egyé hímnemű egyedek) Tanuljatok meg rendesen táncolni! Nem viccelek.

Megint eljött a szokásos kontratánc napja a campuson; meglepően sok diák jött el, így aztán a megszokott profi kemény mag mellett volt egy rakat újoncunk is. Mivel az utóbbi hónapokban jelentős gyakorlatra tettem szert kontratánc terén, sikerült a táncosok főbb fajtáit elkülönítenem, és a mai este után úgy gondolom, eredményeimet oktatási célzattal meg kell osztanom az olvasókkal is. Íme:

1. A moly
A moly típusú táncos abszolút kezdő, és ennek tetejébe még kekszes dobozon se tanult soha dobolni, ami meg is látszik a ritmusérzékén. Bocsánatkérő archaikus mosollyal az arcán kóvályog a sorok és körök között, és véletlenül sem ott van, ahol lennie kéne, minek következtében előbb-utóbb nagyot koppan, azután elhallgat.

2. A szöcske
A szöcskének a mollyal ellentétben már van fogalma a térformákról és irányokról, csak haladni nem tud még rendesen; valamilyen megfoghatatlan okból A pontból B pontba kizárólak indiánszökdeléssel képes eljutni, akármi (vagy akárki) legyen is az a két pont. Ez önmagában még nem zavaró, csak akkor, ha közben a derekad körül van a keze, és két fejjel magasabb nálad.

3. A döglött hering
Ő már tud haladni, nagyjából ritmusra, viszont azt még nem szokta meg, hogy amikor valakit forgatsz vagy pörgetsz, akkor őt meg is kell tartani. Az elnevezés a kezeire vonatkozik, amik nagyjából ott vannak, ahol lenniük kell (a csuklója és a derekad között) csak annyi hasznuk van, mint a fent említett filézett árunak. Ha a langymatagnál kicsivel nagyobb vehemenciával forogsz velük, számíthatsz rá, hogy egyszerűen el fogna engedni, és úgy jársz, mint az indián a krokodillal Wayqui meséjében. Zsupsz.

4. A kugli
A döglött hering passzív verziója; arról ismerkszik meg, hogy annyit nyom, mint egy kacsa, és ha a lendületre bízva magát az egyszeri hölgy romantikus módon a karjaiba hanyatlik, nevezett egyed letottyan a fenekére, és meglepetten pislog.

5. A turmixgép
Persze azért korántsem mindenki reménytelen eset. Ott vannak például a gyakorlottabb táncosok, akik élnek-halnak azért, hogy pörgethessék-forgathassák a hölgyeket. Őket nem nehéz felismerni; amint elkapták a kezed, már pörögsz is, akármi legyen is a térforma vagy a feladat; és amíg véget nem ér a kör, és át nem kell adniuk egy újabb táncosnak, csak elmosódott csíkokban fogod látni a világot. Ilyenkor az ember lányának két választása van: kapaszkodik, a partnere szemébe néz, és vidáman visongat; vagy kapaszkodik, nem néz a partnere szemébe, és kidobja a taccsot. Én az előbbit jobban szeretem.

6. A vérprofi
Őket aztán messziről meg lehet ismerni; korra, nemre, vallási hovatartozásra vagy kinézetre való tekintet nélkül ők azok, akikkel táncolni akarsz, mert senki más nem ér fel hozzájuk. Egyesítik magukban a turmixgép lendületét egy valódi lovag gáláns udvariasságával (esetenként más adalékok is kerülnek a vegyesbe, például egy skót szoknya vagy egy tünde-köpeny, de elnézzük nekik). Pontosan tudják, mennyire tartsanak szorosan, mennyi ideig pörgessenek, hol kapjanak el, és merre lendítsenek tovább; ha velük táncolsz, mindig ott kötsz ki, ahol lenned kell, és közben úgy érzed, négyszer akkora utat jártál be, mind horizontálisan mind pedig vertikális értelemben.

És hogy ne csak a levegőbe beszéljek, a mai estén volt alkalmam néhány fotót és videót készíteni; szóval, hogy gyakorlat is társuljon az elmélethez, nézegessétek egészséggel, és próbáljátok a felsorolt fajokat természetes környezetükben megfigyelni. Jó szórakozást!

Első videó
Második videó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése