2019. július 31., szerda

Egy halottban hét eleven (Ribizli a kulisszák mögött 13.)

A júniusi Könyvhétre jelent meg a Móra Könyvkiadó gondozásában a Ribizli a világ végén: Régi magyar népmesék mai gyerekeknek című kötetem, amely harminckilenc mesét tartalmaz a korábbi blogsorozatból. Mivel a könyv mesegyűjtemény (9 éves kortól ajánlott), és nem néprajzi forrás, a sorozat folytatásaként szerdánként a könyvben található mesék hátteréről itt írok a blogon. A mesék részletes forrásait a könyvben megtaláljátok.  


Miről szól?

Egy legényt lopásért akasztásra ítélnek, de a kedvese addig könyörög a bírónak, míg az próba elé állítja: Ha fel tud tenni egy találós kérdést, amire senki sem tudja a választ, megmentheti vele a legény életét. A lány hosszas töprengés és egy szerencsés megfigyelés útján rátalál egy ilyen kérdésre - és a bíró kénytelen a legényt szabadon engedni.

Hogyan készült?

Ez a mese valószínűleg egy találós kérdésből nőtte ki magát (de lehet az is, hogy fordítva történt a dolog). Több forrásban csak magát a kérdést és a rá adott választ találtam meg, pedig magának a történetnek van saját mesetípus-száma is (AaTh 927a - A rabszabadító). A legkerekebb történet Bakó István sárospataki gyűjtéséből származott, Rakó András mesemondótól, ezen alapul az én szövegem is.

Mitől különleges?

A változatosság kedvéért itt lány ment meg legényt, ráadásul furfanggal. A háttértörténet szerint gazdag család lánya, akit nem engednek a szegény legényhez feleségül menni - ám amikor az egész falu szeme láttára menti meg a szerelmét, mégis lehetőségük nyílik, hogy boldogan éljenek.
Azt is szeretem ebben a mesében, hogy megjelenik benne a közösség: a lány a családjától tanulja a találós kérdéseket (amiket nagyon szeret), és így nehéz olyat találnia, amit senki más ne ismerne a faluban. Végül teljesen új kérdést alkot, éles szemmel meglátva a körülötte lévő világban az érdekes és szokatlan dolgokat. Fontos képesség ez, érdemes példaként állítani az emberek elé.

Érdekesség

Kíváncsi lennék, a mese elolvasása nélkül ki tudná kitalálni a megfejtést:

Fán keresztül nézek
Kerek lyukon állok
Hétéves halottban
Hét elevent látok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése