2019. július 6., szombat

Talpraesett anyák, esetlen férjek (Népmesék nyomában a világ körül 126. - Elefántcsontpart)

Today I continue the blog series titled Following folktales around the world! If you would like to know what the series is all about, you can find the introduction post here. You can find all posts here, or you can follow the series on Facebook!


Some Gold, a Little Ivory
Country tales from Ghana and the Ivory Coast
Edythe Rance Haskett
The John Day Company, 1971.

A könyv 24 mesét tartalmaz, ezek közül 14 elefántcsontparti. Egy afrikai-amerikai tanárnő gyűjtötte őket azok alatt az évek alatt, amiket Afrika különböző országaiban töltött. Bár a ghánai mesék is nagyon tetszettek, az alábbiakban a kihívás szabályai szerint az elefántcsontpartiakra fogok koncentrálni, mivel Ghánába visszatérünk még. Edythe Haskett mesélői stílusa gördülékeny és élvezetes. A könyv egyértelműen gyerekeknek íródott, sok illusztrációval, de a mesék attól még érdekesek a felnőttek számára is.

Fénypontok

Mahda és az elefántbika meséjében egy gonosz elefánt felfalta egy özvegyasszony három lányát. Az anya az elefánt nyomába eredt, a gyermekei után ment a gyomrába, és megmentett onnan minden felfalt embert és állatot. Útja során más állatok segítették, akiknek szintén elege volt már az elefántbikából.
A király kecskéje című mókás mesében egy mongúz véletlenül agyoncsapta a király kedvenc, egyébként nagyon idegesítő kecskéjét, majd megpróbálta trükkös módon a kutyára kenni a dolgot. A kutya okos felesége kihúzta a férjét a pácból, így végül a mongúzt ítélték kígyóverem általi halálra - aminek az lett az eredménye, hogy a mongúzok azóta is remekül ölnek kígyót.
Itt is akadtak dilemma-mesék. Az egyikben egy döntésképtelen harcosnak kellett két lány közül választania, így inkább megölte magát. Az egyik lány utána halt, a másik viszont mindkettejüket visszahozta a halálból - a mese végén pedig nyitva maradt a kérdés: hogyan döntsön a harcos?
Egy érdekes eredetmesében Isten egy denevérre bízott egy kosárnyi sötétséget, hogy vigye el a Holdnak - a denevér azonban elaludt, majmocskák kinyitották a kosarat, kiengedték az éjszakát. Azóta a denevérek fel-alá repdesnek éjjelente, és próbálják a sötétséget összeszedni.

Kapcsolatok

Binyoka, a vízi öregasszony segítette a Hallah nevű lányt, aki egy elkövetett hiba után egy tó mélyére menekült, és ott találkozott a vízi szellemek öreganyjával. Binyoka a lány türelmét és kedvességét drágakövekkel jutalmazta, és még arról is tett, hogy jó férjet találjon magának. Ez a mese Holle Anyót idézte az eszembe, csak a második, "lusta lány" párhuzam maradt el belőle. Volt egy "levágott kezű lány" mese is - itt a lányt gonosz öccse űzte el hazulról, és amikor másodjára is a vadonba száműzték, a kígyók és az apja áldása segítettek neki a túlélésben.
A három ima meséje hasonlított az európai "három kívánság" történetekhez - egy férj széppé kívánta a csúnya feleségét, majd, amikor a szép feleséget ellopták tőle, majommá kívánta, majd, amikor a majmot visszakapta, ismét a régivé. A csavar az volt, hogy a csúnya feleséggel is boldog lett a végén.
A kátránybábu meséjére emlékeztetett a történet, melyben egy lusta tolvajt a szomszédja egy edény paprikás fu-fu segítségével ejtett csapdába. A mese végén a tolvajt elűzték, a feleségét pedig, aki szorgos férjre vágyott, a fu-fu gazdája második feleségül vette. Szintén előfordult az a trickster-mese, amelyben egy fiú megmentett egy krokodilt, aki ezért cserébe meg akarta enni. Három embert kérdeztek meg, igazságos-e ez, és az első kettő közölte, hogy a jótettek elnyerik méltó büntetésüket. A harmadik segített a fiúnak megmenekülni.

Hova tovább? 
Burkina Fasoba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése