2020. március 14., szombat

Furfangosság és jószívűség (Népmesék nyomában a világ körül 159. - Etiópia)

Ismét szombat, ismét Népmesék nyomában a világ körülAki kíváncsi a kezdetekre, itt találja a bemutatkozó bejegyzést; a postokat követhetitek a NNyaVK Facebook oldalán is. A korábbi bejegyzések itt olvashatók.


The ​rich man and the singer
Folktales from Ethiopia
Mesfin Habte-Mariam
Dutton, 1971.

A könyvben harminc mese található, néhány kivételtől eltekintve mind az amhara népcsoporttól. A mesék jó részét a gyűjtő saját emlékezetéből, az anyja meséi után jegyezte le, valamint a diákjaitól gyűjtött további történeteket. A bevezetőből rövid betekintést kapunk Etiópia történetébe és népeinek kultúrájába.

Fénypontok

Tetszett Az ember és a kígyó meséje, amelyben egy vagyonát elveszített embert egy patkány, egy majom, és egy kígyó segítettek ki a nehéz helyzetből, megmutatván, hogy (az emberek rosszindulatú véleménye ellenére) mindegyikükbe több együttérzés szorult, mint az emberi barátokba.
Hasonlóan a jószívűségről szólt az a mese, amelyben egy apa jutalmat ígért annak a fiának, aki a legnagyobb jótettet vitte végbe. Az egyik fiú pénzt őrzött és visszaadta (az apa szerint ez becsületesség volt), a másik megmentett egy fuldokló gyereket (ez bátorság volt), a harmadik viszont megmentette egy alvó ellenségét attól, hogy szakadékba gördüljön, és ő nyerte a jutalmat.
Nagyon mókás (és tanulságos) volt az a történet, amelyben három bölcs felélesztett egy halott oroszlánt - annak ellenére, hogy egy arra járó ember figyelmeztette őket, nem lesz jó vége. Jurassic Park kicsiben.
Klasszikus etiópiai mese Az oroszlán bajsza, amelyben egy asszony úgy tanulja meg visszanyerni a férje bizalmát, ahogyan lassan, lépésről lépésre megszelídít egy oroszlánt is.

Kapcsolatok

Előkerült egy régi ismerős, a férjről, aki házimunkát akart végezni (és rájött, hogy a feleségének egyáltalán nincs egyszerű dolga). (Sajnos ezt ellenpontozta egy másik mese, mely szerint az asszonyok túl pletykásak ahhoz, hogy felelős pozíciókba kerüljenek.). Megint előkerült az a bölcsességmese is, melyben egy apa egy köteg bottal mutatja be a fiainak, hogy együtt erősebbek. A király találós kérdéseire ezúttal egy furfangos szegény ember válaszolt okos lány helyett.
A csapdából kimentett hálátlan állat itt is leopárd volt, de itt végül pávián bölcs döntése mentette meg tőle a szegény embert. Három férfi itt is együtt mentett meg egy lányt, ezúttal egy krokodiltól: egy zenész elandalította a krokodilt, a vadász lelőtte, az úszó pedig kihúzta a lányt a folyóból. A mese nyitva hagyta a kérdést, melyikük érdemli meg legjobban a feleséget.
Az ügyeletes trickster a Pávián volt, aki hiénát és oroszlánt ejtette át, valamint egy Aleka Gebrehanna nevű furfangos fickó, aki Naszreddin hodzsára emlékeztetett.

Hova tovább?
Eritreába!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése