2020. március 29., vasárnap

Még több mese karantén idejére

Egy hete írtam egy bejegyzést népmesékről, amik karantén idejére szólnak begubózásról, otthon maradásról, és legfőképp reményről. Mivel népszerű bejegyzés volt, írtam egy folytatást, még több mesével. Íme!
Vigyázzatok magatokra és egymásra, adjátok tovább a meséket!

(Megjegyzés: Ez a bejegyzés megint csak az angol blogom magyar fordítása. Az angol nyelvű források itthonról, főleg karanténból sokszor nehezen elérhetők, ezért ha valaki kíváncsi valamelyikre, de nem találja, szóljatok!)


Tűz a hegytetőn (Etiópia)

Nagyon elterjedt mesetípus, a Comore-szigetektől Boszniáig sok helyen találkoztam vele. Egy rabszolga úgy akarja megváltani a szabadságát, hogy fogadást köt a gazdájával: kibír egy éjszakát egyedül, meztelenül egy jeges hideg hegytetőn. Egy jó barátja tüzet gyújt a szomszédos hegytetőn, hogy ezzel jelezze neki, vele virraszt és gondol rá. A tüzet nézve a rabszolga átvészeli az éjszakát, de a gazdája azt állítja, csalt, mert a távoli tűz melegítette. A barátok egy bölcshöz fordulnak segítségért, aki furfangos módon ismerteti el a gazdával, hogy a távoli tűz nem volt csalás.
Rakjunk mi is távoli tüzeket, és jelezzük, hogy gondolunk egymásra! :)

A zajos ház (Zsidó mese)

Nemrég összeszedtem a forrásait az angol blogomon a StorySpotting sorozatban. Nagyon ismert mese, rengeteg változatban és feldolgozásban létezik. Egy embert idegesít a sok zaj a házában, és egy bölcs rabbihoz (vagy öregasszonyhoz) fordul tanácsért. A rabbi azt mondja neki, vigye be az állatait a házba. A káosz és a zsúfoltság minden állattal egyre nagyobb és mókásabb lesz, míg végül a rabbi azt mondja a kétségbeesett embernek, vigye ki az állatokat. Csodák csodája: a háztartás ezután csendesnek és békésnek hat!

A Gob Ny Ooyl-i sellő (Man-sziget)

Egy halász összebarátkozik egy sellővel, aki "szárazföldi tojásokért" (almáért) cserébe megtölti a hálóit hallal. A barátságuk töretlen egészen addig, míg egy nap a halász elindul világot látni. Hogy a sellő ezek után se maradjon alma nélkül, fákat ültet egy patak mellé, hogy a víz elvigye a hulló almákat a tengerig.
Mi is eregessük szépen az almákat egymásnak, ha távolról is!

A görögdinnye legendája (Vietnam)

Egy vihar után kisfiút találnak a tengerparton, akit a császár örökbe fogad. Felnőve a fiú beleszeret az uralkodó egyik lányába, és összeházasodik vele. Rossz nyelvek azt súgják a császárnak, hogy a fiú nem hálás a sok ajándékért, amit kapott - erre az após begurul, és egy lakatlan szigetre száműzi a házaspárt, két szolgával. A négy számkivetett azonban nem esik kétségbe: otthont teremtenek maguknak a szigeten, sőt mi több, felfedezik a görögdinnyét, és meggazdagodnak belőle.

Megtölteni a teret (Több kultúrából)

Egy apa kihívás elé állítja három gyermekét: töltsék meg a házat (avagy egy pajtát) valamivel, amit egy garasért vesznek. A két idősebb elbukik, amikor szalmával, homokkal, vagy tollal próbálkoznak. A legkisebb gyertyát vásárol, és bevilágítja vele a házat. Más változatokban hangszert vesz, és megtölti a házat zenével - bizonyítván, hogy kis költségvetésből is meg lehet tölteni egy házat vidámsággal.

A koponya (Tirol)

Egy árva lányt elkerget a nagynénje otthonról, és egy erdő mélyén magányos kastélyhoz téved. A kastélyban egy női koponya lakik. A lány és a koponya összebarátkoznak és együtt palacsintáznak. Éjszakánként egy fejetlen csontváz próbálja meg elrabolni a koponyát, de a lány magához öleli és addig védelmezi, míg megtörik az átok.

A madarak nővére (Roma mese)

Nem tudom, valóban népmese-e, vagy pedig népmesén alapuló irodalmi alkotás (egy népmesegyűjtemény előszavában találtam), mindenesetre nagyon szép. Egy lányról szól, aki a ruhája színein keresztül beszél a madarakhoz. Amikor egy boszorkány elrabolja, a madarak tollakat hordanak neki a toronyba, amikből szárnyakat készít magának, és elrepül a fogságból.
Gyűjtögessük mi is a tollainkat, amíg majd újra repülhetünk :)

A kádár és a sárkányok (Svájc)

Bájos legenda egy kádármesterről, aki eltéved télen a hegyekben, és két hibernáló sárkány barlangjában tölti a hideg hónapokat. Amikor eljön a tavasz, a sárkányok kirepülnek, és a kádár a hátukon hazautazik. (Az eredeti verzióban a történet végén a fickó meghal, mert hozzászokott a szervezete a sárkányeledelhez. Nyilván én nem így szoktam mesélni...)

Miért alszik téli álmot a medve? (Afrikai-amerikai mese)

Medve folyton zaklatja a kisebb állatokat, míg végül egy nap rátalálnak, amikor egy üreges fatörzsben alszik. Az állatok betapasztják a fatörzs nyílásait, a medve pedig kényelmesen átalussza benne az egész telet. Annyira megtetszik neki a dolog, hogy azóta is alszik minden télen, és békén hagyja a többieket.

Gobhaun Saor fia lerövidíti az utat (Írország)

Egy fiatalembertől azt kéri az apja, rövidítse le az előttük álló utat. Hosszas gondolkodás után (a felesége segítségével) rájön, hogy ha mesél, akkor az idő repül, az út pedig rövidebbnek tűnik.
Meséljünk, hogy teljen az idő! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése