2008. január 19., szombat

Közvélemény-kutatás

Kihasználom az utolsó szabad hétvégémet, és teljes erőbedobással lazsálok, lustálkodom, dögledezem és a tetejébe lógatom a lábam... csak hogy lássátok, mennyi időm van (meg mert nagyon sejtem a közelgő viharfelhőket, amik a konferenciák kezdetével majd szépen összetorlódnak a fejem felett), hát összedobtam egy kis közvélemény-kutatást, hogy úgy nézzen ki, mintha dolgoznék azon, amin dolgoznom kéne (legalább az egyiken a sok közül).
Tehát.
Három konferencián kell majd előadnom ugyanazt (vagy kb. ugyanazt) az előadást a magyar népmesékről és mesemondásról. 90 perc áll rendelkezésemre; mivel ez tulajdonképpen egy showcase, nagy százalékban az időt az előadott mesék fogják kitölteni, némi plusz információval (és a közönség kérdéseire való válaszolással).
Ideje lenne nekiállni a forditásnak és a gyakorlásnak, de sajnos a bőség zavarában még mindig nem döntöttem el, mi is kerüljön bele a végleges programba. Öt (meglehetősen rövidre szabott) mesében kell minél jobb izelitőt adnom a magyar népmese- és legendavilágból.
Kettőt már tudok (egy a garabonciásos mesém - már csak azért is, mert Land of Dragin Riders cimen fut a program XD hát igen, marketing az marketing... és hé, előbb voltunk mint Eragon!) (a másik egy mese-bevezető-formula-szerű-izé, úgy hivják hogy a bús királyfi története, és egyszerűen csak szeretem na :)

Az alábbiakban gondolkodom:

Egy darab tündéres történet
1. A Tündértó Titka (szigetközi mese; Ágnes, a többiek által kigúnyolt csúnyácska lány éjszaka kiszökik a "tündértóhoz", hogy megfürödjön benne és megszépüljön; sajnos úszni nem tud, és kis hiján belefullad, szerencsére egy bizonyos Pista még időben kimenti - arra jótékony homály borul, hogy mit keresett ő a tónál éjszaka ;) - és nem tudni, a tündérek tehetnek-e róla vagy sem, de ő szépnek látja a lányt... a többit tudjátok) (kacsint kacsint az Arrabonásokra;)
2. A Hany tündére (szintén Szigetköz; édes-bús szerelmi történet egy halandó halászról és egy mocsári tündérről, akik csak nyaranta lehetnek együtt; télen a halásznak halandó menyasszonya lesz, és a következő tavasszal a megbántott tündér lehúzza a mélybe - belőlük születnek a lidércfények)
3. A tündérrózsa legendája (még egyszer Szigetköz; mese arról, hogyan hagyták el a tündérek a mi világunkat, és hogyan változott tavirózsává az egyetlen közülük, aki itt maradt)
4. Backa vára (Erdély; szintén a tündérek eltűnésével kapcsolatos - a harangok szava kiűzi őket a várukból, és miután elvesztik a harcot az emberek ellen, szép csendesen elvonulnak)

Egy darab várlegenda
1. Beckó vára (kiskori kedvencem! Az eszes udvari bolond, a gonosz Stibor vajda, a sziklára épitett vár és a sors bosszúja a megölt ártatlanokért...)
2. Bátorkő (Mátyás király rossz útra tért udvari bolondja, akinek valami nagyon ötletes dologgal kell előrukkolnia, ha meg akarja úszni a kivégzést... harc, szerelem, intrika, happy end:)
3. Rezi (az ágyhoz kötött, lebénult várkisasszony, a kitartó lovag, egy különös jóslat és a meleg vizű gyógyitó források története...)
4. Sóvár (a Szombathy-féle várlegendás könyvből; Opál, "az avarok utolsó királynője", a sóból épült vár, egy bátor vitéz, egy varázserejű kard, harc a gonosz erői és a tündérek között... hmmm, nem dolgozta már fel valaki ezt a témát?...:)
5. Eger? (Egri csillagok tömöritett gyorstalpaló XD )

A továbbiak aztán végképp nem tiszták... sokminden megfordult a fejemben...
1. Egy Mátyás-mese (szivem szerint vagy a Ki a kanalát meg nem eszi... sztorit mesélném, vagy Mátyás király "halálát" az alvó lovagokkal akik várják a hegy alatt hogy felébressze őket valaki...)
2. Egy cigány mese (*fedezéket keres az emberiség ostobább része elől*) (egyszerűen csak imádom a cigány meséket)
3. Fehérlófia (komolyan meg kéne csonkitani szegénykét, mert önmagában elég hosszú...)
4. Helka és Kelén (szintén tömöritett verzióban)
5. Balatoni kecskekörmök legendája (csak mert szeretem a Balatont)
6. A Csodaszarvas
7. Egy magyar szent-legenda (Szent Erzsébet a rózsákkal, csak mert őt szeretem, vagy Szent László és a kun harca - action, romance, desire XD )
8. Ajándok mátkasága (ez egy Szerb Antal-novella; szerintem a leggyönyörűbb mind között; egy halandó lány és egy garabonciás diák szerelme)
9. Valami egész véres és brutális, hogy lesokkoljam vele az amerikai közönséget (gonosz vigyor) (például amikor a kis hercegnőt megölik a nővérei a piros szoknyáért, és begyömöszölik a holttestét egy hegedűbe, ami azután az ő hangján kezd énekelni...:D)
10. Bármi más... (tudom hogy olyan sok mindent kihagytam... ezért mondom, hogy a bőség zavarában szenvedek... ott van például a Csillagszemű Juhász a szőrdisznókkal...:D )

Szóval, szépen felteszem ide a blogra a közvélemény-kutatást, aztán lehet szavazgatni (és ha valakinek korszakalkotó ötlete, véleménye, javaslata, fenyegetése, óhaja-sóhaja van, akkor azt is szivesen veszem a megjegyzések cimszó alatt)
Azt hiszem ugyanezt a kört kiteszem az angol blogra, és kiváncsi leszek, mennyire fognak eltérni a statisztikák...:D (nem ér oda is szavazni! magyar szavazóknak magyar blog ;)

Naugye hogy nem lazsálok :)
De aztán tessék ám szavazni!

5 megjegyzés:

  1. Hahó Mesemondó/Dalnok! :)
    az első három tündéres mese nagyon tetszik így a rövid ismertetőd alapján!! :) sorrendet nem tudonék felállítani köztük. az Ajándok mátkasága pedig nekem is az egyik kedvencem, nagyon jóóóó!!!
    Jókainak is van egy népmesefeldolgozása, az Isten-hegyi székelyleány, ismered? (egy apána, biz. Ziharfúó úrnak nem születik fiúgyermeke, csak egyetlen leánykája. nagy gondba esik, hogy mi lesz a leánykával, ha ő meghal? mert ha szende szüzecskének neveli, akkor az apa halála után kiforgatják a vagyonából. Ha meg vad, harcos amazonnak, akkor nem lesz, aki feleségül venné az istenadtát. Így hát egy leányból nevel kettőt, Lónát és Szendilét. Utóbbit hadd szeressék, előbbitől hadd féljenek... És csak az veheti feleségül Szendilét, aki a Lóna által kieszelt próbákat kiállja...

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    A Mátyás királyosok közül én mindenképpen a kanalasat választanám! Az az ugye, mikor az öreg juhász a király kezére csap, mert előbb akart venni a tálból, aztán meg bosszúból nem kap kanalat, de ügyesen megoldja? Éljen a népi bölcsesség! :-)
    Szent László és a kun pedig szerepelnek az örökös kedvenceim listáján, és ráadásul ehhez a történethez kiváló, bár néha igen zavarba ejtő ábrázolások találhatók mindenféle eldugott templomok falán... (Bolhászó Szent László, hmm?)

    VálaszTörlés
  3. Haha, közben rájöttem, hogy vagy- vagyot akarsz a Mátyásosból meg a szentesből. Akkor viszont Szent László rulez, meg is szavaztam. Hiába no, korán van még. :-D

    VálaszTörlés
  4. Szia, szerintem kell bele hármas mese... a három királyfi, akiből a legkisebb a legjobb; vagy három ló, az arany, az ezüst vagy a bronz (ez volt az egyik kedvencem, de teljesen elfelejtettem, ajaj :/), vagy három sárkány 3-7-12 fejjel... szóval érted... :)

    VálaszTörlés
  5. Az istenhegyi székely leány nagyon jó lenne...persze baromi hosszú, mert a részleteket nem lehet kihagyni!!! (Hisszala, parázs, tüzesvas és csók)

    VálaszTörlés