2009. október 10., szombat

És bepakolunk a tarisznyába...

... mert, mint már tudjátok, a Tarkabarka Hölgy nem tud sokáig megülni a fenekén.

A következő megálló:

Kids Euro Festival,
WASHINGTON DC!!!

Bizony, jól hallottátok, több, mint egy évvel a hazatérés után ismét felnyergeljük az ezüst pacit, és irány az Újvilág!
Ha azt mondom, izgatott vagyok, nem mondok igazat. Valójában amióta megkaptam a meghívót a nagykövetségtől (mert hivatalos fellépő vagyok ám!), tapsikolva ugrándozok fel-alá a lakásban, és lázasan túrom fel valódi és virtuális kincsesládáimat, készülve az utazásra. A mesemondó hálózaton már szétfutott a hír: tengerentúli ismerőseim tárt karokkal várnak vissza, úgyhogy reményeim szerint részem lesz néhány Halloween-közeli élményben is, és felderíthetem a fővárost és környékét mesemondói szemszögből.
És ha már én képviselem a magyarokat (és egyszersmind a mesemondást mint műfajt is - meglepő módon az európaiak még nem nagyon ismerték fel a benne rejlő lehetőségeket. Az egyetlen 'mesemondó'-ként megjelölt fellépő, aki nem színész, bábos, és nem könyvet olvas fel, az Ciprusról jön:) a fesztiválon, illik a legjobbat nyújtani mindenből. Ezúttal ugyan nem szavaztattalak meg titeket arra nézve, milyen mesékkel készüljek, de így is kaptam sok offline-online segítséget, amit ez úton is köszönök szépen!
Csak érdekességképp, itt egy lista a teljesség igénye nélkül arról, milyen újdonságok kerültek a hamuba sült szójás csirke mellé:

1. A halhatatlanságra vágyó királyfi (Világszép népmesék)
Régóta kerülgetem már ezt a történetet, és végül Graham műhelyében kezdtem dolgozni rajta. Csak aza elejét volt időm elmesélni, de a csillogás Angela szemében, meg a kicsi részletek amiket kidolgoztam meggyőztek arról, hogy érdemes mesélni a történetet. Többféle verzióban létezik, azt hiszem, sikerült összemixelnem a sajátomat - a lényeg a sassá változó királykisasszony, a levegőben függő palota, a Pratchett-hangulatú Halál, és a csillagos egekig fenéken billentett herceg, megható és tanulságos jelenetekkel spékelve.

2. Jégország királya (Benedek Elek: Többsincs királyfi)
Új darab, de szerelem első látásra. Tűz országa, Jég országa, koronából rögtönzött hegymászó bakancs, megfagyott hadsereg, jegesmedvén lovagló herceg, jégszakállú törpék, epikus csatajelenet, emeletes vagányság. Fehérlófia meets Narnia meets Golden Compass. Na ezt múlja felül Hollywood.

3. A kopasz királyfi (Berze Nagy János: A bűbájos lakat)
Címével ellentétben szintén epikus történet. A csapat: egy kopasz vándorlegény (vagány kendővel a fején, természetesen), egy kisebbrendűségi komplexussal küzdő medve (aki mellesleg alakváltó), és egy pokolból kirúgott ördög (akinek fehér a farka vége). Gyászba borult város, tóparti párbajok, vajákos asszony, megmentett és elrabolt királylány, gonosz fekete herceg, megostromolt sziget, suff, paff, dübörgő zene. Nekem a legjobban az a rész tetszik, ahol a három jómadár egy éven keresztül képzi ki a hadsereg a város népéből, van egy enyhe Robin Hood hangulata, nem beszélve a meteorvas kardokról...

4. A mindent látó királyány (Magyar népmesék)
Ennek is millióegy változata van - Zöld Péter az egyik - és régóta motoszkál már bennem, csak sohasem próbáltam ki. Ezt is több verzióból alkottam meg, és kiszíneztem egy kicsit a királylányt, mert szegény olyan kevés szerepet kap a sztoriban, és valaki, aki képes ellátni a nap mögé, azért mégiscsak egy izgalmas személy lehet...

5. Gyöngyvirág Palkó (Benedek Elek: Magyar mese- és mondavilág)
Annak ellenére, hogy tizes skálán mínusz tizes a címadása, maga a sztori eléggé kedves. Eleinte felvon szemöldökkel, messziről bámultam rá, de miután hugi vagy hússzor megnézette velem, kezdtem megbarátkozi a történettel... jól van na, igazából a sötét és gonosz Tündér Ilona képe ragadott meg ennyire.

Ja, igen, ezek mind autentikus magyar népmesék. Mondanám, hogy eljátszogattam velük egy kicsit, de valójában lényeges változtatást egyikük sem igényelt.
Most már csak a próbakör van hátra :)

2 megjegyzés: