2008. május 14., szerda

Kirándulás két mese között - Cahokia, a Nap Városa

Najó, most vagy kiseposzt irok, vagy nagyon rövid összefoglalót - és kiseposzhoz már késő van egy cseppet.
Cahokia a Mississippi-kultúrának nevezett indián kultúra fővárosa volt, amolyan "történelem előtti" (kinek a történelme, hah) Washington DC; i.sz. 800 és 1200 között nagyobb város volt, mint London, teljesen kiépitett és több tizezres lakosságú. Hogy miért nem olyan hires, mint az azték meg a maja piramisok, arról fogalmam sincs - feltehetően azért, mert az itteni piramisok földből épültek, és a leleménes utókor szimpla domboknak nézte őket, ami azt eredményezte, hogy a nagyját el is dózerolták. Azért néhány száz még igy is megmaradt, köztük a nagy piramis, kis hiján akkora, mint a gizai. Ásatni persze csak óvatosan lehet, mert amint emberi csont kerül elő, a régészek nyakán van az összes környező indián törzs (akiknek a temetkezésekhez nem sok köze van, mert az eredeti lakosság már a fehérek előtt elhagyta a várost. Jóval előttük). Látványos leletük is kevés van - kerámia, pattintott kő eszközök, meg egy fejedelmi sir néhány száz kagylógyönggyel meg a már emlegetett fehércápafogas buzogánnyal. Van ezen kivül még egy woodhenge - ami olyan, mint a Stonehenge, csak fából.
És hogy hogy kerültem én a képbe? Larry vitt ki a terepre, évtizedek óta itt ás; az egész szerda délutánt kinn töltöttük, először a múzeumban, azután fel és alá sétálgatva a földpiramisok között; Larry folyamatosan beszélt, ontotta magából a részleteket és történeteket Cahokia múltjáról és az amerikai régészet helyzetéről felváltva (monológját csak néha szakitotta meg, hogy újabb gombák után nézzen a fűben).
És most beszéljenek a képek... (forditott sorrendben, hát ez nagyszerű. Buta Blogger. Na mindegy.)

(Woodhenge. Napéjegyenlőség meg napforduló jelzésére használták, cédrusfából van. Az eredetit Larry és társai rekonstruálták; minden saját készitésű kőeszközökkel van faragva. A középső oszlopba a felállitása után két perccel belecsapott a villám...)


(A középső oszlop alulnézetből)

(Ikerhalmok. Az egyik lapos, a másik domború; a lapos tetején készitették fel a halottat, és a domborúban temették el)


(A nagy piramis oldalnézetből. Tényleg nagy.)


(Kilátás a nagy piramisról. Baloldalt a múzeum épülete látható)


(Kilátás a nagy piramisról. A távolban St. Louis körvonalai, szépen látszik az Iv...)


(Újabb ikerpiramisok a szép zöld erdőben)


(És még több halom)

(A nagy piramis ismét)
(Mert a Cahokia múzeumban a régészeket is kiállitották... no comment, ez egy dioráma a kiállitásban)

(Halom a múzeum ablakából)

(A múzeum parkolója a betonra felfestett jelekkel, amik az egykori indián falu objektumait jelölik...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése