2008. május 9., péntek

Mesék az ív alatt különkiadás - Néhány szó a Fesztiválról

(Tudom, tudom, évezredek óta be kellett volna már fejeznem az egész történetet - jelen pillanatban nagy leeresztésben vagyok, és még kell néhány nap pöszmötölés mire újraindul az agyam, bocsi)
Azt hiszem, itt ki kell térnem magára a Fesztiválra és annak szervezetére (egyrészt, mert a hátralévő napok krónikája csak igy lesz érthető, másrészt, mert szerintem nagy ötlet, és otthon is meg kéne honositani. Na majd én!).
A St. Louis Mesemondó Fesztivál idén ülte 29. évfordulóját, és ez alatt a huszonkilenc év alatt az Egyesült Államok legnagyobb ingyenes mesemondó rendezvényévé nőtte ki magát (a legnagyobb fizetős rendezvény a Nemzeti Mesemondó Fesztivál a.k.a. Jonesborough, lapozzatok vissza).
Az alapfelállás: 7 db meghivott mesemondó (alias "a nagyok"), és néhány tucat "helyi mesemondó" (vagyis mi); egy központi helyszin (az Iv alatit múzeum) és néhány tucat egyéb helyszin (iskolák, könyvtárak, múzeumok, intézmények) amik között a mesemondók folyamatosan forognak és váltják egymást. A fesztivált szponzorok fizetik és támogatják; a 7 "nagy" fizetést is kap érte, a "kicsik" önkéntesek (meg lelkes csavargók, mint én). A helyszinek között megtalálhatók iskolák, múzeumok, kórházak, művelódési házak, és egyéb intézmények, mint pl. a siketek intézete és két börtön. A rendezvények egy héten keresztül jóformán megszakitás nélkül zajlanak - nos, ebbe sikerült belecsöppennünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése