2008. április 3., csütörtök

Karnevál olajoshordókra

Amikor kedvenc világzenetanárunk bejelentette, hogy az elkövetkező három órán Trinidad és Tobago zenéjével fogunk foglalkozni, szinte láttam, ahogy megjelentek a fejek felett a kis kérdőjelek buborékban (ezúttal az én buksim sem volt kivétel): Mi a szöszt lehet három óra negyvenöt percet beszélni a trinidadi zenéről?... (először éreztem magam műveletlen tuskónak a kurzus során)
Hát, ma kiderült.
Először is, ott van Trinidad és Tobago nemzeti hangszere, a fémdob (steel drum vagy steel pan). Ami mellesleg az egyetlen akusztikus hangszer a világon, amit a huszadik században találtak fel (most szóljatok hozzá). Tették pedig mindezt azért, mert a helyi lakosság nem tudott mit kezdeni azzal a pár ezer olajos hordóval, amit az amerikai katonák hátrahagytak az első világháború után feladott katonai támaszponton.
Olajos hordókon dobolnak, nagy cucc. Gondoltuk mi. Amíg tanárbácsi be nem hozott egyet, és lejátszott rajta három oktávnyi skálát. Egy dobon.
Ugyanis a zseniális trinidadiak némi kalapálással behorpasztották a hordók tetejét, és utána a homorú felületen addig-addig képeztek kisebb horpadásokat, amig be nem hangolták a rögtönzött dobot két és fél oktávnyi skálára (kissé úgy hangzik, mint egy xilofon, mellesleg). És ha már el voltak látva anyaggal, akkor egymás mellé raktak néhány ilyet, összehangolták őket, és hipp-hopp, tele van az egész országuk 50-90 fős hordódobos együttesekkel, pelenkástól százévesig.
Hittük is, meg nem is.
Hát még amikor tanárbácsi hozzátette, hogy a trinidadi karnevál minden évben a steel pan zenekarok versenye köré szerveződik, amikor is nagy utcabál, és zene zene zene (éljenek a karneválok!!!). Ezt aztán már meg kellett nézni videón is.
Ime a linkek, azt hiszem, magukért beszélnek.
Trinidadra akarok költözni. Mondjuk most azonnal.
Nagyzenekaros banzáj (gyakorlás a versenyre)
Brooklynban is nyomják
Zúúúúzás (felhivom a figyelmet rá, hogy tényleg hordókon játszanak, no kidding)
Keli, Trinitys diák, zeneszakos, Trinidadra ment dobot tanulni, és lőn (az ő videóját néztük órán) (nézzétek meg a többi videót is a honlapján, mert ő jó)
Egyébként meg irjátok be a youtube-on, hogy "steel pan" vagy "steel drum" vagy "panorama" és aztán hajrá ;)
Hozzá kell tenni, nagy örömzene az egész - az emberek délutánonként brahiból összejárnak gyakorolni. Ilyet én is akarok...
Második megjegyzés: igen, a belinkelt zenékben csak ezeket a hordó-dobokat használják, akármilyen hihetetlennek tűnik is a zenét hallgatva...
(Ennyit a kreativ hulladék-újrahasznositásról)

3 megjegyzés:

  1. ... és a tanárbácsi következő húzása az lesz, h jövő órán bevisz nektek egy tucat olajoshordót... :)
    tényleg hihetetlen, hogy ezt az zenét csak hordókkal csinálják! ki kéne találni valamit a mi pet paéackjainkra is.:D

    VálaszTörlés
  2. énisénisénisakarooom...:)

    VálaszTörlés
  3. Már megtette ;) Csak egyet hozott be, de azzal jól elvoltunk...
    (Egyébként meg műanyag festékesvödröket szokott behozni, amik nem szólnak olyan jól, de azért mi elfoglaljuk magunkat azokkal is)
    Sőt, legutóbb akasztott valahonnan pár tucat valódi kongadobot is...
    A fickó egy zseni.

    VálaszTörlés