2007. október 12., péntek

Jonesborough 17 - A következő generáció

Mire visszaértem a posztomra, épp kezdődött a Fesztivál különleges műsora: Youthful Voices, gyerek-mesemondók. Mindannyiukat hosszas tréning és mindenféle versenyek után válogatták ki, hogy Jonesboroughban szerepelhessenek; a legfiatalabb 8 éves volt, a legidősebb 18, és a legtöbbjük régebb óta van a szakmában, mint én.
Zayven Reese péládul 12 éves, de már van egy egyetemi ösztöndija; gyönyörű fekete kislány egyébként, gyöngyöző nevetéssel, és egy torzitóval a torkában. Értsd: egyszerre volt hősnő és boszorkány, és az utóbbi hangjától kirázott a hideg - élethűen adta vissza azt az érzést, mint amikor a kés ciskorog a tányéron (jujj). Afrikai-amerikai népmesét mesélt, illett is hozzá (sokan alulbecsülik a meseválasztás fontosságát az ilyen versenyeken).
Keith Kibby nem csak hogy mesél, de tanitja is mesélni a nála kisebbeket (ő maga 13 éves). Élénk, csillogó szemű kisfiú, kár, hogy a mese túl gyenge volt neki; tudott volna ennél sokkal jobbat is, biztos vagyok benne (lásd az előző megjegyzést a választásról. A klasszikus sztori a gazdáról, aki lovat tehére, majd birkára, malacra stb. cserél, már mindnekinek a könyökén jön ki.)
Hannah Smythe az a fajta kislány, aki édes-aranyos-ennivaló, és tudja is magáról, a kis banya. Billy szerint tavaly még elhitték neki, hogy ártatlan és kedves, de idén már kilógott a lóláb (idézte egy kissé a gyerekszépségversenyek hangulatát, szülők biztosra mentek...). A Jancsi és Juliskát mesélte a boszorkány szemszögéből, ami még akár jó is lehetett volna, ha 1. látszik, hogy érti a poénokat, amiket mond és 2. nem erőlteti a torkát egész idő alat...
Morgan McPheeters, 17 éves szőke prep énekesnő (tánc, cselló, tenisz, sielés, irás, mesélés, kitűnő átlag, mindenből győztes, heh). Gawain és a Zöld Lovag már harmadszorra jöttek szembe aznap... igen, igen, minden nőnek joga van önállóan dönteni, értjük, tudjuk, köszönjük. Hozzá kell tenni, hogy a csaj elég szépen mesélt és meglepően jól alakitott. Még a banyát is. Megnézem majd 10 év múlva, hátha kisül belőle valami...
A program végére maradt az egyetlen tandem páros, Heather Greene (16) és Maggie Lowe (18). Sohasem próbáltam még valakivel együtt mesélni, de most láttam egy izelitőt, hogyan is csinálják ezt a profik... nagyon tehetséges páros volt, és látszott, hogy bulira veszik az egészet, és élvezik a szinpadot. Egy népmesét meséltek, egészen klassz volt, és úgy osztották le a szerepeket, hogy az egyikük mesélt (ő volt a "száj") a másik pedig beleszólogatott, véleményezett, és szinészkedett mellette (ő volt az "ész"). Néha összevesztek. Jól begyakorolt, szórakoztató műsor, helyenként gurultunk a nevetéstől.
Na, ha ez a következő generáció, fel kell kötnöm a gatyámat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése