2011. október 15., szombat

Válogatott népmesék

Végtelen számú zseniális házi feladataink egyike, hogy a félév végére mindenkinek el kell olvasnia legalább 100 népmesét a feladott kötelező olvasmányokból, és listát is kell vezetni róla. Jó mesemondók módjára nyilván már messze meghaladtuk ezt a számot, még akkor is, ha csak a tantervben szereplő kiadványokra szorítkozunk (ami nem más, mint a Folktales of the World sorozat, és a Pantheon Fairy Tale and Folklore Library, ajánlom mindenkinek szíves figyelmébe, nagyon hasznos és igényes kiadványok! Néhány közülük még magyarul is megjelent.)
Nos, hogy ne vesszen kárba a házi feladat, új játékot találtam ki magamnak: ahelyett, hogy random elolvasott meséket írnék fel a listámra, inkább válogatok. Összesen 22 könyv van feladva; a cél az, hogy mindegyikben találjak 5 olyan mesét, ami elég klassz ahhoz, hogy dolgozni is akarjak vele, és a jövőben mesélni is fogom.
(Meglepő ugyan, de igaz, hogy még a jól összeállított mesegyűjtemények is ritkán tartalmaznak öt-tíznél több olyan mesét, ami igazán megragadja az embert valamiért. Szerencsére az az öt-tíz mindenkinek más, így aztán semmi sem veszik kárba!)
És hogy mindenki másnak is haszna legyen belőle, a kiválogatott mesék címét és rövid tartalmát fel fogom tenni ide a blogra is. Ha valaki ellenállhatatlan vonzalmat érez valamelyik történet irányt, csipogjon nyugodtan!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése