2011. október 19., szerda

Tücsök álmok

Egyetlen tücsök tartott ébren egész éjszaka.

Hajnali háromkor riadtam fel rá. Általában egy egész kórus ciripel odakinn a fák között: nappal a kabócák, éjjel a tücskök, folyamatosan. De ezúttal pont arra ébredtem, hogy egy, csak egy tücsök van talpon a vidéken, az viszont torka (lába) szakadtából tolja, pont az én ablakom alatt. A hangerőből ítélve nagyjából akkora lehetett, mint egy kutya, és csak azért nem mentem ki egy órával később, hogy agyonüssem, mert féltem, hogy behorpad rajta az egyetlen serpenyőm.

Mivel az egyenetlen ciripeléstől nem tudtam újra elaludni, azon járattam az agyam, mit keres a tücsök az ablakom alatt; félálomban és több száz oldal Jung és Campbell után remek elméleteket képes gyártani az ember.

Egyes számú elmélet: a tücsök valójában belül van az ajtón és valahogy beszuszakolta magát a légkondiba. Ez esetben harmadszorra is kénytelen leszek kihajítani a lakásból.

Kettes számú elmélet: a tücsök hallotta a telefonomat (ami szintén tücsökciripel, ha felhív valaki) és azt hiszi, hogy valami gigantikus bővérű tücsökistennő lakik a szobában, akinek feltétlenül szerenádoznia kell. Tévedni emberi dolog, mondta a sün, és lemászott a drótkeféről.

Hármas számú elmélet: A tücsök valójában Tithónosz, Éósz istennő balsorsra jutott szeretője, és rohadtul el van tévedve.

Négyes számú elmélet: A tücsök valójában egy fiú, aki álmában tücsökké változott, és mondani akar valamit. Az egyik kedvenc kínai népmesém. Elgondolkodtam rajta, hogy elkezdem felzörgetni a szomszédban lakó kínai cserediákokat.

Ötös számú elmélet: A tücsök valójában a telefonom. Ezt többször is leteszteltem. Nem az volt.

Hatos számú elmélet: A tücsök egész nyáron dalolt és sohasem dolgozott, és be akar jönni a szobába kajáért. Mert a hangyák már benn vannak.

Hetes számú elmélet: A tücsök valaki más telefonja. Megölöm.

Nyolcas számú elmélet: A tücsök egy indián tücsök akit csak azok hallanak meg a város zajában, akiknek van füle az igazán fontos dolgokra és a természet törékeny szépségére. Ez esetben felvállalom romlott modernizált városias hajlamaimat egy nyugodt éjszaka érdekében.

Így néz ki egy kialvatlan mesemondó agya belülről, tücsökzenével. Jó éjszakát mindenkinek! :)

4 megjegyzés:

  1. Szerintem indián tücsök:-))
    Alkalomadtán kattints rá erre a linkre! Kíváncsi lennék a véleményedre:
    http://www.meseljmindennap.hu/

    További szép napot:
    Hanga

    VálaszTörlés
  2. Hmm, érdekes :) Köszi a linket! Rákattintottam, első blikkre ugyanaz róla a véleményem mint a legtöbb magyar kezdeményezésről: állati jó ötlet, de kevés a mese, és mindet ugyanabból a három könyvből veszik. Ha van fenn Grimm, miért nem válogatnak máshonnan is? :)

    VálaszTörlés
  3. Én is úgy éreztem, hogy jó szándékú, csak éppen... Kicsit fésületlennek, esetlegesnek találom az egészet. Viszont a reklám spotot tegnap este láttam az M1-es csatornán, és ez jó :-)!

    VálaszTörlés